Har länge förundrat och stört mig på alla dessa idioter som går ut och verkar tro att det är helt okej att bete sig som en trotsig tvååring. Så nu kommer här lite regler, tips och braiga saker att veta och kunna när du lämnar din lilla bubbla!
Men först exempel på hur det kan vara en vanlig kväll med förklädet på.
Tillfälle 1: Fredag kväll, dans på Casinot. Jag står i baren och en Tant i 65-70 årsåldern kommer fram.
A- Hej!
T- Vad lite sittplatser ni har här!
A- Jaså tycker du det.. Ja det är ju en avvägning det där om hur många som vill sitta och hur många som ska få plats att dansa.
T- Ja jag tycker att det är jävligt dåligt i alla fall!
A- Tråkigt att du känner så men om du går längst ner i lokalen så kanske det finns nåt bord ledigt.
T- Jag vill ha en sexa Bacardi Lemon.
A-Okej. Vill du ha den som den är med is då?
T-Med cola fattar du väl! Det där har ju med huvudet att göra det.
Jag säger inget utan börjar fylla glaset med is och citron.
T-Vad tror du att du håller på med? Så där mycket is kan man ju inte ha. Du späder ju ut drinken. max två isbitar vill jag så det där får du göra om!
A-Då tar jag ett nytt glas då så fixar det sig.
Tanten mumlar med väninnan, betalar och går iväg. Alexandra går in i köket och skriker ut sin frustration!
Så en utvärdering av denna händelse då...
1. Tanten har ju rätt i att det har med huvudet att göra eftserom jag inte är så bra på att tankeläsa. Men ändå. Beställer jag en kaffe kan jag ju knappast räkna med att han i kassan ska förstå att det är en latte med vaniljsyrup jag vill ha.. Eller? Om hon bara visste hur många drinkar som innehåller Bacardi Lemon.
2. Hur mycket is man vill ha är ju naturligtvis en smaksak men säger man inget kan man räkna med att ca. två tredjedelar av glaset är fyllt med is då detta är en slagas standard. Detta för att hålla drinken så pass kyld att inte vätskan ska smälta isbitarna för då blir drinken utspädd och lite vattnig.
3. Att man sen inte skriker och är otrevlig är ju något dom allra flesta av oss lär oss vid ganska tidig ålder men kanske hon blivit senil och glömt detta. Vad vet jag?
4. Hur fan kan man beställa en äcklig colagrogg för 98 kr när det finns så mycket annat som är godare?
Nu ska jag inte tråka ut er med vidriga gäster/kunder utan ge en gratis lektion i vanligt folkvett.
1. Tänk på att du inte är på donken. Det kommer ta lite tid att laga din mat så sitt lugnt och njut bara.
2.Vissla eller knäppa med fingrarna gör man ALDRIG. Det är ohyffsat och onödigt. Vi ser dig ändå.
3. Gapa och skrik inte. Det stör alla andra gäster och det är faktiskt en arbetsplats också. Tänk er vilket liv det skulle bli den dagen jag kutar in på Folksams lönekontor och gapar, och pekar om hur dum och inkompetenta ni är.
4. Är det något fel med maten /drycken så säg till så fort du kan. Är maten redan uppäten är det svårt att värma på den eller komma med lite mer sås.
5. Denna punkten kan ju tyckas onödig men jag tar den ändå efersom det händer titt som tätt. Klappa mig inte på stjärten och lägg inga kommentarer om mitt utseende. Jag bär fram mat och dryck men är ingen sak.
6. I baren kan det ju vara lite trångt ibland och det kan kännas som en evighet innan bartendern uppmärksammar just dig. Men återigen- stå still och vänta, träng dig inte, skrik inte. Att ha ögonkontakt är det absolut bästa sättet för båda parter. Fort och lätt går det då.
7. Denna punkt riktar sig främst till medelålders kvinnor. Det är oftast den grupp av människor som har allra svårast att bete sig mot en yngre (kvinnlig) servitris. Ni är ofta otrevliga och har svårt att ta nej, eller förklaringar utan att krångla. Kanske känns det jobbigt att vara äldre och behöva lyssna till nån ungtupp men det är ingen ursäkt. Säga hej och tack och acceptera läget kan inte svårare för er än någon annan.
8. Ställ inte till någon scen om du blir missnöjd, får barstopp eller vad det nu kan vara. Nästan alltid går det att lösa på nåt sätt men det är så mycket enklare om du behåller ditt lugn. Dessutom är det Du som skämmer ut dig inför resten av restaurangen.
9. Försök inte smita från notan, gå till en annan bar om du fått stopp eller på nåt annat vis luras. Vi känner igen dig!
10. Är det ett större evenemang ni har bokat bord för så är det inte för att jävlas just ni fick det sämsta bordet! Det finns en tanke bakom allt och det kan vara svårt att ordna ett annat bord eftersom sällskap är olika stora, nån kanske har rullstol och behöver mer plats. Hur som helst kan du ju alltid fråga om det går men snälla, ta inte för givet att det finns längst fram!
11. Säg till i god tid om du är allgergisk. För både vår och din skull. Då är det förberett och det blir inga missar.
12. Kleta inte tuggummi under bordet. Det är äckligt.
13. Snusar du så spotta ogärna på golvet. Det är vidrigt.
14. Håll ordning på dina grejjer som väska, ölglas och kläder. Det är stört omöjligt för oss att hålla koll på 120 glas som står i lokalen.
15. Försök att gå ut för att ha roligt och inte för att leta fel. För fel blir det ibland, men frågan är ju om det är värt att offra en hel kväll för?
16. Våga prova något nytt! Det finns massa andra drinkar än GT, Ragnar och Orgasm.
17. Respektera att en del är nybörjare på jobbet och tar längre tid på sig och är lite osäker. Annars blir man bara mer nervös och allt går fel.
18. Stapla never ever tallrikarna på hög! Det ger både er och oss mer jobb.
19. Man äter med besticken utifrån och in. Dessertbestick har du under glasen. Drick från höger till vänster och brödassietten brevid din gaffel är din.
20. Säga hej och tack räcker alltså långt. Det är inget konstigt med att gå ut och äta. Bara gott och roligt!
måndag, februari 20, 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)

3 kommentarer:
Åh så bra! Den där borde tapetseras vid ingången till typ alla restauranger...
Mycket bra skrivet ska dock kommentera lite på vissa punkter för jag känner att många krogar inte kan ta kritik och anser att det är jag som ska vara nöjd att dom överhuvudtaget har öppet. Service yrket har fått namnet för en anledning. Nu kan jag bara tala för de enstaka krogar jag har varit på.
1. Vissa krogar verkar inte bry sig om det tar all tid i världen just pga att "det ska ta tid". Jag går inte ut på krogen för att vänta. Om jag kommer som nr 1 vill jag ha maten som nr 1 inte som nr 5 som senast jag var på Jops.
6. Lång väntetid kan också bero på att personalen är inkompetent eller har druckit på jobbet. Jag brukar inte vara otålig när jag går ut men på min favorit krog så bemöts man lika ofta av kanon service som rent bedrövligt beteende. Det är inte bra kritik när man känner att man har mer koll på vilka som stod på tur än personalen. Sedan blir det inte bättre av att personalen vägrar förstå när 10, ink han som blir serverad påpekar att det inte alls var han på tur utan han kom precis innanför dörrarna.
19. Varför ska du bry dig om vilka bestick gästerna äter med? Folk betalar er så låt dom dricka och äta i den ordning dom behagar.
Jag skulle kunna kommentera 2. också för jag är aldrig lika osynlig i vanliga livet om jag är på krogen men det har nog att göra med att jag inte är lika snygg som alla andra ;)
Nr1. Ja någon rättvisa ska det ju naturligtvis vara, det håller jag med om! Men ibland kan (om det är mat alltså) en del gäster ha förbeställt maten och då går det ju förstås mycket snabbare för dom. Sen beror det ju på vad för slags mat man beställer. En sallad tar ju inte lika lång tid som en stor köttbit att laga så det kan också vara en anledning till att det blir orättvist. Men du har absolut en poäng i det di säger.
Nr6. Är personalen aspackade eller det minsta berusade överhuvudtaget ska dom inte befinna sig på arbetet. Det kan ju va svårt att ta den diskussionen just där och då men gå dit nästa dag eller ring alkoholmyndigeheten för dom brukar vara ytterst intresserade av sånt! Mitt tips: Sluta gå dit och dra med dej alla du känner. Ger garanterat resultat eftersom alla krogar är beronde av sina gäster.
Nr 19. Bara ett tips helt enkelt. Det är jättesvårt att ta sig igenom en stor tournedo med förrättsbestick för dom är så mycket mindre. Dessutom verkar många tycka att det är lite pinsamt när dom sen tittar sig omkring och ser att bordsgrannarna har gjort rätt. Mig kvittar det ju som sagt men för gästens skull är det bra att han vet vad som är till för vad. Det ger en bättre upplevelse om det är bekvämt att äta tror jag.
Och tvåan då. Ja om snyggheten spelar roll har ju med vem som står bakom baren att göra =) Själv ser jag nästan aldrig nån heting när jag jobbar så jag kanske är för slö helt enkelt ;) Eller så beror det på att alla är så fulla och jobbiga att man mer ser dom som djur med pengar...
Skicka en kommentar